Pic

За собственици на фирми: 10 начина да избегнете пробив в сигурността

Малкият и средният бизнес са подходящи мишени за кибер престъпниците. Нови проучвания сочат, че 75% от кражбите на данни се случват именно в малки и средни предприятия.
Само през изминалата година, 40% от малките компании са били жертва на някакъв вид атака, а 76% от атаките са били в резултат от разбита парола.

Въпреки, че рисковете пред бизнеса са големи, едва 17 % от собствениците на малки компании предприемат стъпки за подсигуряване на конфиденциалната информация, която се намира върху мобилни или други офис устройства.

Въпреки че не всички компании разполагат с подходящи защити срещу кибер престъпления, те все повече и повече признават нуждата от сигурност в интернет пространството и осъзнават, че сигурността е добро средство за реклама, тъй като клиентите предпочитат да работят с компании, които предлагат надеждни услуги.

Също така, колкото повече Вашият бизнес разчита на технологиите, толкова по-трудно става да се предпазите от атаки. Повече от половината от компаниите, които са проучени от компанията за кибер сигурност McAfee, се оплакват, че социалните мрежи са увеличили атаките със зловреден софтуер. В допълнение, почти 70% заявяват, че имейлът остава средство номер едно за размяна на конфиденциална информация.

В следващите редове ще предложим на Вашето внимание съветите, които от McAfee са изготвили за малкия бизнес:

Обучавайте служителите си.

Компаниите трябва да обучат своите служители да използват трудни за разгадаване пароли и да не отварят съмнителни линкове или имейли.

Къде се намира важната информация.

Служителите трябва да знаят къде се съхранява конфиденциалната информация.

Следете устройствата в офиса.

Компаниите трябва да следят всички устройства, които служителите използват, за да предотвратят кражба на информация.

Защитете мрежата си.

Компаниите трябва да използват виртуални частни мрежи, за да защитят поверителната информация.

Подсигурете физическите устройства.

Всички електрони и физически устройства трябва да бъдат заключвани, когато не се използват, за да се ограничи достъпът до тях. 

Пазете оборудването.

Всичко офиси и складове трябва да се заключват, за да се ограничи достъпът до оборудването в тях.

Защитете своя уеб сайт.

Клиентите на компанията ще бъдат по-спокойни, ако знаят, че тя използва ефективен антивирусен софтуер.

Прилагайте ясни политики на кибер сигурност.

Компаниите трябва да изготвят ясни, добре планирани политики за употребата на мобилни устройства и машини и боравенето с поверителна информация.

Освобождавайте се от ненужни устройства и документи по правилен начин.

Когато едно устройство спира да се използва от компанията, то трябва да бъде унищожено или изхвърлено, като преди това се изтрие от него цялата информация. Хартиените документи трябва да бъдат унищожени на шредер, преди да бъдат изхвърлени.

Проверявайте служителите си.

Компаниите могат да ограничат риска, като проучват служителите си, преди да ги наемат.

Компаниите, които се опитват да предотвратят бъдещи атаки, трябва да разберат, че не всяка политика за сигурност ще пасне на тяхната структура и дейност. Затова, бъдете внимателни, когато прилагате тези правила.